#

Schoenen

Schoenen

Een schoen is eenvoudigweg een schoeisel dat bedoeld is om de voet te ondersteunen en te troosten. Schoenen worden ook al eeuwenlang gebruikt als mode- en siervoorwerp. De stijl van schoenen is in de loop der tijden niet wezenlijk veranderd en aangezien het oorspronkelijke doel is de voeten comfortabel te houden, is ook het ontwerp in de loop der jaren enorm gevarieerd.

Een van de meest voorkomende soorten schoenen is de damesschoen met hoge hak. Deze schoenen zijn meestal versierd met uitsparingen aan de zijkant van de hak. Vroeger leken de hoge hakschoenen voor heren veel op die voor dames, met spitse tenen en een licht gebogen hak. Tegenwoordig lijken schoenen met hoge hakken voor heren veel op damesschoenen, alleen hebben ze meestal een kleinere hak. De puntige teen van de schoen is ontworpen om te voorkomen dat de voet wegglijdt, terwijl het platte deel van de schoen steun biedt aan de hiel.

Een meer vrouwelijke stijl van schoenen worden sandalen of hofschoenen genoemd. Deze schoenen hebben een flexibele zool die de drager vrij laat bewegen in de door hem gewenste richting, maar worden beschermd door een dikke zoolschoen. De meeste stijlen sandalen zijn gemaakt van zeer dun leer, waardoor het zeer moeilijk is door de schoen heen te kijken. Veel hofschoenen hebben ook metalen oogjes en veters, in plaats van een vetersluiting. De dikke zool voorkomt ook dat de voet uit de sandaal glijdt en zorgt voor veiligheid en stabiliteit.